середу, 7 грудня 2022 р.

З метою виховання патріотичних почуттів до рідної землі, дружби і взаємодопомоги, розвитку розумових і фізичних здібностей, кмітливості й спритності в Ужгородській гімназії №16, 6 грудня було проведено інтелектуально-розважальну гру до Дня Збройних Сил України: «Славимо Збройні Сили України». Школярі із задоволенням демонстрували сміливість і кмітливість у цікавих, насичених великим патріотичним підґрунтям конкурсах. За підсумками проведених конкурсів у результаті перемогла дружба. Наприкінці свята учні привітали військовослужбовців ЗСУ відеопривітанням, передали обереги та малюнки.












вівторок, 6 грудня 2022 р.

 Слава ЗСУ! 6 грудня Україна святкує День Збройних Сил. Цього року дуже важливо подякувати тим, хто щодня захищає нашу рідну землю від ворогів. Тож учні Ужгородської гімназії №16 Ужгородської міської ради Закарпатської області підготували для вас привітання з днем Збройних Сил України.



понеділок, 5 грудня 2022 р.

 З нагоди 300-річчя Григорія Савовича Сковороди – українського філософа-містика, богослова, поета, педагога у КЗ «Ужгородська публічна бібліотека» в бібліотеці –філії №4 оформлено виставку -дискусію «Чи актуальними є думки Григорія Сковороди у наш час?». Виставка-дискусія містить філософські твори автора, ілюстративні матеріали, книги про його життя та творчість. Філософія Григорія Сковороди залишається актуальною для сучасної молоді, його мудрість дає відповідь викликам сьогодення, забезпечує запити молоді ХХІ століття.



пʼятницю, 25 листопада 2022 р.

 "Запалала у вікні свіча

І питає матінку дівча:
— Ти свічу навіщо запалила?
— Зараз поясню все, доню мила:
То не свічка у вікні горить,
А народу пам'ять пломенить
Про жахливі голоду роки…
Ось тому й запалюєм свічки."
(Юлія Забіяка)
Сьогодні 25 листопада на історичну годину «Свічка плакала в скорботі» були запрошені учні Ужгородської гімназії № 16. Захід розпочався зворушливою піснею «Свіча» у виконанні Оксани Білозір, яка присвячена усім загиблим під час голодомору. Бібліотекар ознайомила присутніх із трагічними сторінками тих страшних подій української історії, зокрема і фактами Голодомору, згадали про жахи голоду 1932-33 років, про загибель мільйонів людей, про трагізм, який ховається за словом «голодомор». Кожний попробував крихту чорного хліба. Всі присутні на заході, замислитись над питанням «Крихта хліба – багато це чи мало?».
Наприкінці заходу присутні запалили Свічку Пам’яті та вшанували пам’ять померлих хвилиною мовчання.
Народ України пам’ятає сторінки свого життя, але з часом відійдуть у небуття свідки тих трагічних подій Великого Голодомору. А тому варто робити все, щоб їх нащадки, особливо молодь, знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам’яті в ім’я того, щоб таке страшне минуле ніколи не повторилось
Голодомор 1932-1933 років в Україні назавжди залишиться в нашій пам’яті, як одна з найстрашніших сторінок минулого.



середу, 23 листопада 2022 р.

 21 листопада ми відзначаємо День Гідності і Свободи. Цей день – символ боротьби і перемоги, символ єднання заради найвищих ідеалів цивілізованого світу. Всупереч жорстокому тиску антидемократичного режиму українці об’єдналися і відстояли своє право на вибір достойного життя та майбутнього.

Революція Гідності повернула людям віру у цінності свободи, гідності, та самопожертви, а також кинула виклик диктаторству, подвійним стандартам, корупції.
З метою належного вшанування громадського подвигу, патріотизму й мужності героїв, які боронили та зараз захищають незалежність нашої держави, для учнів Ужгородської гімназії №16 був проведений вечір пам’яті «Територія Свободи: Подвиг. Пам'ять. Життя…». Під час заходу бібліотекар розповіла про історію виникнення свята та розкрили значення понять гідність, свобода, патріотизм – цінностей, на яких слід виховувати майбутнє покоління українців.
В глибокій скорботі було згадано тих, хто загинув за нашу Україну, за тих людей, що полягли під час Революції Гідності та у війні проти російського вторгнення на Україну. Слава Героям хто зараз своїм життям виборює мир та спокій.









четвер, 3 листопада 2022 р.

 Сьогодні 03.11.22 бібліотекар Наталія Іванівна провела цікавий захід «Правила дорожнього руху пам’ятай – життя оберігай » в Ужгородській гімназії №16 Ужгородської міської ради, для учнів початкових класів. Учні брали участь в міні-грі «Будь помітним на дорозі», відповідали на питання, щодо правил безпечної поведінки на дорозі, пригадали про основні дорожні знаки та сигнали світлофора, про потребу світловідбиваючих елементів на одязі та велосипедах, бібліотекар поцікавилася чи знають з якого віку дозволяється їздити на велосипеді. Нагадала дітям про серйозні та необхідні у повсякденному житті правила поведінки в школі та громадських місцях. Особлива увага бралася на світловідбивачі. Одна з найпоширеніших причин ДТП в Україні – низька видимість пішоходів в темний час доби, особливо в осінньо-зимовий період, а ще економія електроенергії у воєнний час і дороги не освітлюються або частково освітлюються. Дуже часто водії просто не мають змоги побачити пішоходів на достатній для успішного гальмування швидкості. Бібліотекар всім присутнім подарувала світловідбиваючі елементи (стрічки та смайлики) та солодощі. А учні бібліотекареві подарували пісню «Осінь».







пʼятницю, 14 жовтня 2022 р.

 Слава Україні! Героям Слава! Збройні сили України - низький вам уклін!

14 жовтня День Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День захисників та захисниць України.
14 жовтня 2022 року — п’ятниця. 234-й день війни росії проти України. День захисників та захисниць України у 2022 році має особливе значення.
Цього дня, ми вітаємо всіх, хто захищав нашу країну і продовжує це робити після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
Саме цим людям ми вдячні за те, що маємо можливість жити, любити та вірити у перемогу нашої країни у містах, де не ведуться бойові дії.
Це свято започатковане в нелегкі часи для вшанування мужності та героїзму захисників суверенітету та територіальної цілісності України. Воно воістину всенародне, окроплене кров’ю та освячене вірою. Адже наш народ завжди прагнув до незалежності, давав достойну відсіч загарбникам і відстоює рідну землю.
Обов’язок кожного з нас – завжди пам’ятати про цих героїв, котрі життя віддали, захищаючи Україну. Ми також не маємо права забувати про їх осиротілі родини, про тих, хто вижив і потребує нашої з вами уваги, підтримки та допомоги.

https://www.facebook.com/100021932781762/videos/pcb.1330484224359324/679679889949884