вівторок, 30 листопада 2021 р.

                   

Назарій Яремчук - золотий голос України 

«Стожари» вже більше сорока років співають українці різних поколінь, не забуваючи при цьому першого її виконавця – Назарія Яремчука (1951-1995).  Це ім’я тоді звучало на весь Радянський Союз. У співака закохувалися, його іменем називали новонароджених, сподіваючись, що хлопчики будуть такими ж талановитими красенями.

Назарій (його ім’я  означає «присвячений Богу») народився четвертою дитиною в родині Яремчуків, коли його татові було вже 64 роки. Рідні гори Карпати, співоча родина стали джерелом пісенного натхнення талановитого тенора, який у складі ансамблю «Смерічка» здобув визнання і любов свого народу. Разом із Софією Ротару, Володимиром Івасюком, Василем Зінкевичем Назарій Яремчук стояв біля джерел становлення української естрадної пісні. У виконанні В.Івасюка та Н. Яремчука світ почув і полюбив «Червону руту» та багато інших славнозвісних пісень.

Дізнавшись про трагічну загибель друга В.Івасюка, Назарій одним із перших приїхав на похорон до Львова, наперекір забороні влади і ризику втратити кар’єру, репутацію, спокій.

«Стожари»  та безліч інших пісень у виконанні Назарія Яремчука лунали не лише на великих відомих сценах, а й для ліквідаторів аварії у Чорнобилі, перед солдатами в Афганістані, навіть перед тяжкохворими у відділенні онкології,  де перебував сам співак як пацієнт із страшною хворобою.

Його голос, своєрідну манеру співу важко сплутати. Життєрадісний, скромний, із щирою, дещо дитинною посмішкою на вустах Назарій Яремчук сприймався в кожному домі як рідна людина, як добрий знайомий. Недарма поет Микола Сингаївський казав про нього: «Кришталево чиста в мистецтві людина».

У 1987 році Н.Яремчук був удостоєний звання народного артиста України.

У 2021 році нагороджено Героєм України.

Співак назавжди залишився в історії як видатний митець та патріот своєї Батьківщини, а його пісенний шлях продовжують троє його дітей.

Назарій Яремчук, останній концерт, пісня Родина



Немає коментарів:

Дописати коментар