пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

 

2 квітня  День дитячої книги

Вітаємо всіх з Міжнародним днем дитячої книги це свято, встановлене у 1967 році з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги. Відзначається щороку 2 квітня — в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена.

І звичайно королем свята вважається видатний казкар Андерсен. Перу чарівного казкаря Андерсена належать 6 романів, 51 п’єса, 25 книг подорожніх нотаток, вірші, проте в літературі він залишився перш за все, як автор казок та історій. Ним написано 212 казок, що склали 24 збірки.

Світову славу Андерсену принесли його казки, в яких поєднується романтика і реалізм, фантазія та гумор і сатира.

Багатьом з нас казки Андерсена знайомі з дитинства, майже всі ми читали їх, переглядали мультфільми, гортали кольорові сторінки його казок в яких відкривали дивовижний світ добра і зла, любові і дружби, магії і краси.

День Дитячої книги водночас є днем вручення премії Андерсена за видатний внесок у дитячу літературу найкращім письменникам і художникам ілюстраторам дитячої книги. Лаурятів оголошують один раз на 2 роки з 1956 року.

Для авторів дитячої літератури ця премія є найпрестижнішою міжнародною нагородою – часто її називають малою Нобелевською премією. Головний номінант отримує золоту медаль з профелем великого казкаря. Друга премія передбачає отримання титулу «особливо відзначений міжнародним журі Андерсена», третя внесення лаурята до почесного списку Андерсена з врученням відповідного диплому.

Лауреатами цієї премії стали відомі дитячі письменники: Елинор Фарджон, авторка казок «Хочу місяць», «Сьома принцеса» та інших, Астрід Ліндгрен, героїв якої -  Карлсона та Малюка знають усі. Туве Янссон, яка вигадала світ дивовижних істот, що населяють долину Мумі-тролів і назавжди стала улюбленою казкаркою дітей всього світу.

Серед наступних іменитих переможців зустрічаємо німецького письменника  Джеймса Крюса з Тімом Тайлером, який продав свій сміх і радість життя – здобув багатство, але щастя не знайшов, італійця  Джанні Родарі у товаристві цибулинки Чиполіно  та інших.

Доречи українські автори теж мають чим похвалитись, адже серед численних лауреатів нагороджених почесними дипломами і внесених до почесного списку Андерсена є два наших співвітчизника. Першим вітчизняним лауреатом став Богдан Чалий за фантастичні пригоди свого чарівного Барвінка з поеми казки «Барвінок і Весна»

У 1979 році ухвалою Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогію «Тореадори з Васюківки» українського дитячого письменника Всеволода Нестайко внесено до «Особливого почесного списку Г. К.  Андерсена»

Запрошуємо усіх у чарівний світ дитячих книг. Адже не можна стати дорослою людиною не прочитавши всіх дитячих книжок. Цього тижня дитячі книги видаються поза чергою!

Не загубитись в різноманітті дитячої літератури вам допоможуть в бібліотеці . Мандруйте разом з бібліотекою і вам ніколи не буде сумно!  

Казки Г.К.Андерсен

1)https://xn--80aaukc.xn--j1amh/cgi-bin/search_m.pl?tag=%C0%ED%E4%E5%F0%F1%E5%ED&sort=id 

2)https://xn----7sbbatgaljrc3bd4bel.xn-p1ai/%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d0%b8-

3) https://sites.google.com/site/kazkiandersena/menu/read

 

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар