неділю, 21 лютого 2021 р.


100 років від дня народження Володимира Кириловича Малика (Сиченка) (1921—1998), українського письменника

                            "ДЮМА УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ" 

Володимир Кирилович Малик (справжнє прізвище Сиченко) народився 21 лютого 1921 року в селі Новосілки Київської області, помер 31 серпня 1998 року в місті Лубни Полтавської області. Видатний український письменник, автор пригодницьких і історичних творів, що увійшли до золотого фонду літератури України.

Той, хто перевершив Дюма і закохав у історію України мільйони...

Як люди долучаються до історії свого народу і стають частиною нації? Як формується патріотизм і гордість за свою державу, образи Героїв, готових захищати свою державу і навіть віддати життя за неї? Що впливає на формування менталітету вільної людини? Хто і коли «вкладає в душі» любов до батьківщини, і чому саме це почуття робить людину по-справжньому сильною духом, незалежною, мужньою, благородною?

На ці та багато інших актуальних і для сучасного українця питань дають вичерпні відповіді твори одного з кращих письменників України Володимира Малика, чиї повісті й романи зачитувало до дірок не одне покоління українців. Не тільки діти, але і дорослі намагалися походити на героїв письменника - великих пращурів українців, що здобували вічну славу своїми подвигами в ім'я батьківщини, які прославили Україну на довгі-довгі століття, що стали легендами, увічненими в народних переказах, на сторінках літописів, в офіційних документах.

В умовах тодішнього радянського союзу, коли більшість членів Спілки письменників України славило образи комісарів і політруків, "трудівниць села" і "героїв виробництва", Володимир Малик писав захоплюючі пригодницькі та історичні твори про героїчних українців, що увійшли до золотого фонду літератури України. Завдяки захоплюючим «Послу Урус-шайтана» і «Чорному вершнику» (про українського розвідника отамана Івана Сірка в Туреччині), «Шовковому шнурку», «Князю Кию» (засновнику Києва), «Чумацькому шляху» і багатьом іншим творам Малика, за словами читачів, історія стала не просто доступною і цікавою, але й такою, що притягує до себе так, що мимоволі хочеться все воскресити в дні сьогоднішньому.

Завдяки творам Малика не тільки Україна, а й увесь світ не перестає захоплюватися великою історією українського народу

Твори В. Малика часто порівнюють з кращими романами Ж. Верна, А. Дюма, Г. Сенкевича. А деякі з них, на думку літературознавців, навіть перевершують їх.

Головним досягненням Володимира Малика критики називають його історичні романи ("Посол Урус-шайтана" ,"Фірман султана", "Чорний вершник", "Шовковий шнурок", що склали тетралогію "Таємний посол", а також романи "Князь Кий", "Чумацький шлях", "Горить свіча", "Черлені щити"). 

Ці твори стали національним надбанням української літератури, а їх автор по праву увійшов до категорії кращих письменників історичного жанру. За романи "Посол Урус-шайтана", "Шовковий шнурок" та "Князь Кий" у 1983 році Малик був удостоєний літературної премії імені Лесі Українки.

До речі, роман "Князь Кий" був написаний до 1500-річчя від дня заснування Києва і розповідає про неймовірні колізії "давно минулих днів", переносить читача в п'яте століття, коли після розпаду гунської держави Аттіли ворогуючі між собою племена колись могутньої імперії намагалися знову підкорити собі східнослов'янські народи.

Звичайно ж, описуючи героїчне минуле України, її прославлених героїв, не міг Володимир Малик залишити без уваги легендарний похід новгород-сіверського князя Ігоря на половців, увічнений у віках поемою "Слово о полку Ігоревім". Цю перлину світової літератури не раз перекладали, переспівували, за її мотивами створювалися блискучі твори. Але до роману Маліка "Черлені щити" не було широкого епічного полотна про події 1184-1185 рр. і про створення "Слова...".

Цікаві факти з життя В. Малика.

Володимир Малик увійшов в літературу буквально за півгодини, коли в червні 1956 року в редакції видавництва "Молодь" запропонував письменникові Б. Чайковському прочитати свою поему-казку "Журавлі-журавлики".

Спочатку Чайковський поставився з деяким скепсисом до твору автора-початківця, але все ж опублікував його. І не пошкодував. Читачі зустріли "на ура" твір Малика, який послужив творчим трампліном для нових досягнень прозаїка, кожне з яких вже з нетерпінням очікувалося тисячами українців...

Першою книгою письменника стала героїчна казка-легенда "Журавлі-журавлики".

У дитинстві Володимир любив часто бувати в бібліотеці дідуся, звідки рюкзаками ніс книги, над якими сидів цілими днями - настільки великим було його захоплення літературою.

Два роки провів у німецьких концентраційних таборах, після чого був командиром роти в радянському фільтраційному таборі.

Випробування військового часу відбилися на здоров'ї письменника, який "дістав" важку хворобу серця. Але це і врятувало Малика від репресій радянської влади, що відправляла всіх колишніх полонених до ГУЛАГу. Тільки важко хворі отримали можливість помирати у себе вдома. У тому числі і українець, який повернувся в Новосілок, де його виходила мати.

Після війни Володимир Малик всього себе присвятив історичній літературі. Він не тільки з ранку до вечора працював у архівах, а й часто подорожував по всій Україні, збираючи народні перекази і відвідуючи ті місця, де жили і діяли герої його майбутніх книг. Так з'явилися на світ одна за одною його казки-легенди для молодших читачів "Чарівний перстень", "Месник із лісу", "Воєвода Дмитро", "Микита Кожум'яка", "Червона троянда".

В житті письменник був чесною, скромною і доброю людиною. Багатьом початківцям-авторам допомагав порадами і практичними рекомендаціями, тим самим "давши путівку" до літературного успіху.

В його будинку в Лубнах ночами довго світилися вікна, і це дивувало городян: "Чи не чарівник господар оселі?". Чи знали вони, що в цей час в цьому будинку народжуються великі твори української літератури (в тому числі "Фірман султана" і "Черлені щити", в яких відбилися окремі моменти з історії міста), завдяки яким весь світ не перестає захоплюватися і сьогодні великою історією українського народу?

https://litvek.com/avtor/39563-avtor-volodimir-kirilovich-malik

QR-код  на сторінку до творів 




 

Немає коментарів:

Дописати коментар